Tuesday, May 19, 2009

~kenapa aku x sesuai jd penulis?~

hehe... saya ada seorg sahabat saya yg skg makin femes sbb da dpt terbitkan buku. lbh lg dia mempunyai laman web sndr sedangkan saya hanya mempunyai blog yg bersarang tebuan. kami mmg rapat, mgkn byk persamaan... cumanya beliau pwr menulis sdgkn saya pwr merepek.



asbab sy x sesuai jd penulis...

1)tulisan saya dr kecik smpi skg, xkesah bhs pe pon (rumi,jawi,hangel,charactar cina @ hanja) sumenye dlm katagori cakar ayam... lbh xtreme, cakaran ayam jantan yg sdg mengamuk sbb bini de kne sembelih buat gulai kuning. ms saya kecik (infant greenland school), saya dimarahi kerana tulisan sy sgt buruk. karangan saya yg bgs jalan ceritanya juga diarahkan utk ditulis kembali. waktu itu sy berumur 6 tahun, cuba bayangkan perasaan sy?

2)tulisan saya besar,satu2nya sebab ustaz kamarul (ckgu pendidikan islam) juga ustazah hawanis (guru BM) saya memuji tulisan saya. terharu~ tp hanya pernah dipuji 2 kali seumur hidup. yg lain, hanya "sila baiki tulisan anda" sahaja yg menghiasi ruangan buku tulis. tulisan sy besar, jd hanya sesuai menulis buku2 seperti "peter and jane".

3)kerana tulisan saya yg buruk, saya bercita2 menjadi seorg doktor. br skrg saya sedar, utk jd doktor bukan hanya perlu tulisan yg buruk. ㅠㅠ

4)saya selalu dikomen (lbh2 lg dlm post blog saya) tntg betapa sshnya nk faham bahasa saya. lbh2 lg dgn shortform yg unic2 hasil ciptaan sy...

5)saya bukanlah org yg suka mengexpressi diri dgn menulis. tetapi dgn kata2 atau perbuatan. jd janganlah mengharapkn surat cinta dr saya... :P

6)saya sama skali tidak suka membaca novel. novel2 yg wajib dibaca (sastera BM n BI) juga x hbs. sbb buku sinopsis ada dimana2 dan dijual di kedai buku berdekatan.

7)saya suka menulis dalam bhs inggeris (1119 SPM=A1)... zzz, tp skg english saya sudah karat, sehinggakan kalau menjawab karangan english UPSR, mgkn kertas jwpn saya berlumuran darah akibat spelling n grammar error.

8)sbb tidak mahu jd sefemes sahabat sy tu... (jgn marah naaa) hehe...

aku suka merepek sambil makan kerepek....

w'slm

18 comments:

cahayalembut said...

Tergelak bila baca kenyataan ini~

1) "jd janganlah mengharapkn surat cinta dr saya... :P"

2) "utk jd doktor bukan hanya perlu tulisan yg buruk."

HaNiF al-Ahmadi said...

gogo amar...amar ni mmg ar suka mkn kerepek...sbb tu byk merepek....kerepek kat umah smua dia mkn...hahaha

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

salam.
bergelak ketawa jela baca post nta neh. haha
wic makes u a good writer. serious.
tulislah dgn hati. tu je. ingat lagi time r2j dulu? kalau tulis bukan dari hati, takde sape yg blh selami n faham apa yg nk disampaikan. mcm penulisan tokoh2 islam dulu. tulisan derg smpi skrg menyentuh hati.
hmm.

-syaimaa'-

alhardeed said...

''kerana tulisan saya yg buruk, saya bercita2 menjadi seorg doktor.''

protes2.tak setujuuu.tulisan ktorg lah yg digemari rmai.sbb mmg cntik huhu

''br skrg saya sedar, utk jd doktor bukan hanya perlu tulisan yg buruk''

haha,statement ni agk best.lg best sbb cm ade potensi nk kne saman..

아마르 (AMMAR) said...

to cahayalembut:
gelak jgn lbh2

to anip:
haha, makan krepek smbl berborak kat pondok ko...

to syaimaa:
hehe, xtau la pe jd ng buku r2j tu...

to aliah:
mgkn xsesuai la kot jd dr... kne cr profession len... huhu... xpon burukkn lah tulisan kamu... zzz

아마르 (AMMAR) said...

to alhardeed:
tulisan korg digemari sebab tulisan korg blh meluluskan manusia2 utk dpt cuti free...

alhardeed said...

jd semua,cintailah tulisan doktor(ameen...)wpn tak best nk bace bg memblhkn anda dpt cuti free huhu

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

ammar kalau enta submit kertas enta pada penanda exam sini, mesti dema suka kot. sebab tulisan besar2 menjadi pilihan dan feveret. kadang-kadang ada baiknya tulis size besar supaya penanda kertas tak makin rabun atau migrain. lagi satu ada baiknya cakaran unix. hanya species yang sama yang akan dapat baca dan faham ek?

~kak nh4_mesir

ibnzakaria said...

Wahahaha.. lame tak drop by..

아마르 (AMMAR) said...

to alhardeed:
sayangilah tulisan dr anda...

to kak nadiah:
hehe, setiap tulisan ade kelebihan die.

to zayd:
hehe, lawat2 la selalu. pg jalinan x nanti?

lil Biruny said...

hoho.. dahsyatnye ammar.. Baru post kejap je.. Comment dah banyak.. Memang orang tertunggu2 entry baru dari anta la..

btw, ana ok je kalau orang tu x sesuai jadi penulis.. Tulisan anta tu x de la buruk sangat(tapi buruk la.. hehe.. kalau compare dgn ana la.. coz ana tahu tulisan ana buruk.) tulisan akan jadi lebih buruk apabila digunakan untuk menulis perkara-perkara yang x bermanfaat.

+akufobia+ said...

alaa.sekarang kalau nak karang pakai computer la.typetype je.takde nak tulistulis.type sampai tangan cramp.ngee.nasib baik takde font saif.kalau tak mesti ana orang 1st nak gelak paling besar.oo.mungkin gak sebab tu saif nak jadi doktor kot.haha.

아마르 (AMMAR) said...

to lil biruny:
kalau ade org ckp tulisan de plg buruk kat dunia, mgkn de hdp kat dunia yg xde ana... hehe...

to akufobia aka acap:
hehe, kan btol teori ana?

:: s0ft :: said...

haha. sakit perut bace ni. huu.

ibnzakaria said...

insya allah, tu xsilap utk yg dah fly.. ana nih fly pun lom lagi.. hehe

Hilal Asyraf said...

Assalamu'alaikum,

apa la yang enta merepek ni ammar?

ternyata ayat last enta penuh dengan kejujuran. ha3...

femes tak femes nombor sejuta.

Yang penting kefahaman ISLAM tu dapat disampaikan.

Dan, bukan ada satu cara sahaja. Yang terer menulis, menulis la. Yang terer bercakap, bercakap la.
Yang terer buat manage prog cam enta ni, so, buat la.

Apa-apa pun, sama-sama usaha ke arah yang sama, sama-sama nak kejar mardhotillah.

~seorang sahabat enta selama2nya insyaALLAH.....

Hilal Asyraf

[ Nazihah ] said...

Teringin nk tgk tulisan cakar ayam jantan yang bini die kene sembelih buat gulai...nak kene cari ayam betina ni esk hahaha..

[ups repekan yg bejangkit pulak haha]

握壽司Stanley said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社