Thursday, May 14, 2009

~Its Only Words~

salam...

zzz, sori 4 not being able to post any thing here 4 quite a long time huh...

im not being ma self lately, dunno y..


ok, time 4 the serius bisnes part~

people talk, n they talk about lots of things. "tgh wat pe tu", "pekabo", yeah like usual greetings n so on. which 4 me is very good 4 mutual bonding. but then, when people starts to run off ideas, they will start to talk about other people. these things are natural. but we need to be very2 careful. becoz??

if we talk good things about others...

if its true = yeah, well... no problemo
if its not true(like filling our stories wif cherry an flakes) = u'll become a liar

if we talk bad about others...

if its true = well, its only "mengumpat" rite? wrong!! y? explain to u guys later
if its not true (i mean bloody fake) = its fitnah rite?

ok, nk tulis bhs melayu lax. jgn pening2 k... saya salu terpk, manusia ni orang respect die sbbnye satu jek. sbb orang tu xtau "aib" org yg de respek. kalau aib seseorg tu terbuka, mmg akan hilang respek sume org kat de. cnth mcm seorg menteri yg terkenal, kantoi makan suap n langgan pmpuan... smpi skg menteri tu kne kutuk, n mmg jijik dipndg myrkt. mmg xle hdp la mamat tu. ataupon saya sndr, kalu org tau aib saya, haram org xkn nk kwn ng saya. mnde tu fitrah. umpatan bkn sebarangan. kalau saya bukak aib org, tgg ms jek aib saya akan terbuka. kalu x kat dunia, nun di"sana" akan kantoi gax. (peringatan utk saya dan semua, tiada kaitan ng hdp atau yg tlh pergi)

saya ade satu cerita... ade sorg mamat ganaz yg gengster, xpnah tkt ng org, kaki pukul, minum arak, dll. satu hari, ternampak de kat msjd tgh solat. ms tu mmg terkejut la, p2 ble borak2 ng de.. de ckp de da insaf, nk brubah. sejak dr tu, mmg slalu la g msjd. tp, 2 mgg lps tu da xnmpk da. ble kaji2, rupanya de da smbg blek keje2 lme de. sbb nye? sbb org ckp de tu sje nk tarik perhatian, brubah xkn lme, dasar penyagak... solat pon x terhapus dosa da.. dll... mcm2 la kata2 yg menarik sehinggakn de x mampu nk brubah. "bygkn mamat gengster yg xpnah takut ng spe2, tp kalah ng kata2". bhynye kata2. jgn jd penghalang, jdlah pendorong. kdg, ble nk org stat brubah... org akan "puji" (dgn niat nk persoalkan niat baik org tu.) mcm "hebat la 'nta', byk ckp psl agama" @ "peh, ko pg prog qiam seh, ustaz..." dll.

hanya ingin mengingatkn... org yg berubah, kte jgn anggap de da brubah sume. jgn ingat arinie stat brubah, esok die tros jd ulama'. kdg kita slalu pk cmtu, smpikn kalau ade kwn2 kte yg cbe nak stop mencarut, kte harapkn de tuka carutan jd zikirullah. lol, xkn a cmtu. kalu de terkeluar carutan, tros kte ckp "kate da brubah, tp mencarut gax". zzz, sian kwn kte tu, ingat nk brubah tu sng ke?.

cnth lain, kalu de kwn kita yg da mula stat nk pki tudung. (niat ikhlas, bkn dasar fesyen). tp de mula dgn pki on off. kte ckp, "bek xyh pki kalu nk pki on off". zzz. pastu mmg a die serik nk pki da. kadang kita terlalu suka menghukum, sedangkan kita bkn penghukum.


akhir skali, satu cerita untuk pengajaran semua spy lbh berhati2 dlm berkata2. kisah yg br berlaku pg td.

situasi 1: saya dan kwn2 korea sedang berbual tntg bab "plastik surgery".

mereka: wa amare, awak byk tau ye psl "plastik surgery" (fyi, sy pernah buat kajian ttgnya)

saya: aah... tau la ckek2, sbb sy pernah buat 'kajian'...

mereka: yeke? betul ke? besakan mata eh? tebalkn bulu mata? (mereka ingat sy buat surgery, mgkn sbb x dgr perkataan 'kajian' atau mgkn sbb bhs korea sy noob)

saya: aah, mcm2 la... semua la... (masih xprasan yg mereka tersalah anggap)

5minit setelah perbualan, cerita tersebut tersebar...

rakan lain yg terdgr khabar tersebut: eh, amare, btol ke awak wat surgery?

saya: eh, mne de... spe ckp?

si dia: eh, bkn td awak ke yg ckp?

saya: !@#$#$$%!$#!

maka tersebarlah berita tersebut, dan sy terpaksa membetulkn tanggapan tersebut. tp terlepas kata mmg xkn blh undur... jdla sy geng micheal jackson.

situasi 2: ada seorg mkck ternmpk seorg polis dan sekor anjing dibelakangnya.

yg salah:

makcik: polis anjing!!!!

polis: nate ko ckp aku anjing... (dush!! smbl flying kick)

yg betul:

makcik: polis, anjing!!!

polis: waaa, x pasan de anjing...

titik koma tu beri perbezaan yg besar...

aaa, terlalu byk merepek. sbb da lme x tulis an, qodho blek sbb da lme x post... juz pndgn peribadi. kalu x setuju sila2 la ckp yeh. amik yg baik2 jek, yg mepek2 toksah layan.

w'salam

5 comments:

cahayalembut said...

kelakar je baca yang akhir2 tu.. :D
tapi, betulla.Kata-kata lebih tajam daripada pedang. sape sokong?

PeMuDa KahFi said...

gogogo..ammar,heart to survive :D
salam ziarah dari teman belakang rumah.

Fakir Muhammad said...

lambat baca post anta nih.. short cut yg anta guna susah ana bak faham.. huhu

라 이 한 said...

bgus update.. lame x 'bace' ko mepek.. haha

아마르 (AMMAR) said...

hehe... sian nta najmi... xpe2... nnt cuba perbaiki mne yg mampu...